F

Pages

Friday, 13 September 2013

ISU KESELAMATAN ANGGOTA KASTAM DIRAJA MALAYSIA (prolog)

Salah Satu Kenderaan Kastam Diserang Tonto
Apalah Nasib Anggota Kastam kita? Orang politik, apa cer woi?
Dengar cerita unit escort Elite Kastam, Emergency Response Team dah ditubuhkan haritu.. Nak tau juga, mereka dah benar2 diberi latihan khusus utk tugas mereka ke belum?
Sedangkan status kastam ni adalah "Di Raja" juga seperti ATM dan PDRM. Tapi bagaimana dari segi latihan dan perlaksanaan tugas mereka? Mengapa ibarat tiada rasa gentar yang wujud dalam hati si penjenayah bila berhadapan dengan anggota Kastam?
Diancam, Dirempuh, Disimbah cat, Bom petrol, malahan dibunuh. Mengapa? Apa silapnya hingga mereka memandang remeh dan sinis terhadap kuasa KDRM?
Kita selalu dengar penambahbaikan dan macam peruntukkan kepada agency lain. Saya cuma pelik, tiada pun cadangan untuk menaiktaraf aset, latihan dan pengurusan KDRM muncul di Parlimen? Adakah kita lupa bahawa mereka juga bertugas di hujung senjata?
Lupakah kita bahawa senjata dadah arak dan lain-lain yang digunakan dan diperdagangkan oleh penjenayah sekarang ini, yang akan dan telah menjadi satu ancaman pada Negara berpunca dari apa? Pintu keluar masuk barangan, siapa jaga?
Saya tidak kata KDRM lemah namun kerajaan (orang politik, yang menjadi pembuat dasar dan mereka2 yang duduk di dalam Parlimen ) harus memandang berat terhadap tugas KDRM.
Saya sbg orang awam, amat pelik bila KDRM boleh "dipermain-mainkan" oleh geng2 dan sindiket. Mengapa Gov ibarat tak ambil berat terhadap KDRM sehingga boleh jadi kes-kes seperti begini? Apa silapnya?
Berapa ramai anggota dan pegawai KDRM yang perlu terkorban dan diserang lagi baru gov nak ambil tindakan penambahbaikan?
Lupakah kita bahawa Penyeludupan adalah satu Ancaman besar bagi Negara dan Rakyatnya? Jadi mengapa kita tak cuba memperkuatkan dan memperkasakan  KDRM?
#gambar ini adalah salah satu kenderaan KDRM yang dirempuh geng tonto sindiket yang berlaku pada bulan mei 2013
Link asal klik sini

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...